Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού μήκους για μαθητές Λυκείου

Επιτέλους για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές λυκείου, στα πλαίσια του 10 Διεθνούς Φεστιβάλ Maremetraggio να συμμετέχουν και εκείνοι με μια δική τους ταινία, διάρκειας έως δέκα λεπτών... Το 2009, μαζί με τα ιταλικά σχολεία μπορούν να συμμετέχουν και ελληνικά σχολεία, με στόχο να δραστηριοποιηθούν οι μαθητές στην τέχνη του κινηματογράφου.. Είναι μια πολύ καλή δυνατότητα, ώστε τα νέα παιδία να ξεδιπλώσουν την φαντασία τους με έναν δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δούμε ποια κοινωνικά θέματα απασχολούν την νεολαία, ακόμη ποια είναι τα προβλήματα τους, αν πιέζονται από τους ρυθμούς που έχει η σύγχρονη κοινωνία και πραγματικά να τους καταλάβουμε. Παρόλα αυτά μερικά παιδία πιθανότατα να έχουν <κλίση> στον κινηματογράφο ως σκηνοθέτες, σεναριογράφοι ή ακόμη και σκιτσογράφοι και έτσι να αρχίσουν να ασχολούνται επαγγελματικά με αυτό το αντικείμενο. Βέβαια όταν ένας νέος εκδηλώσει την επιθυμία του, να ασχοληθεί με σοβαρότητα και όσο μπορεί με επαγγελματισμό με τον κινηματογράφο, πολλές φορές αποτρέπεται από την οικογένεια του ή από ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, όπως το κοινωνικό περιβάλλον του, το σχολείο που συγκεκριμένα δεν διαθέτει κανένα μέσω, καμία υποδομή, ώστε να ωθήσει τους νέους να ασχοληθούν με αυτό, αφού πριν το 2003 δεν υπήρχε κανένα δημόσιο πανεπιστήμιο, ώστε τα παιδία να σπουδάσουν αυτή τη τέχνη. Ευτυχώς πλέον εδώ και πέντε χρόνια έχει δημιουργηθεί στο πανεπιστήμιο Καλών τεχνών το τμήμα κινηματογράφου.. Έχει ξεκινήσει, και στην χώρα μας, η ευαισθησία για τον κινηματογράφο και πλέον βλέπουμε καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες να έχουν μια λαμπρή επαγγελματική ζωή στο εξωτερικό, όπως ο Γαβράς με την νέα του ταινία "Παράδεισος στην δύση" που πραγματεύεται την ζωή ενός μετανάστη ,που όπως όλοι μας έχει διάφορα όνειρα και προσπαθεί να τα εκπληρώσει και τον Αγγελόπουλο με την νέα του ταινία "Η σκόνη του χρόνου". Όμως καθημερινά, αντί να είμαστε περήφανοι για το έργο τους, το κατακρίνουμε, το χλευάζουμε και απαξιούμε, σε αντίθεση με άλλους ανθρώπους που ζουν στην Ευρώπη και γενικότερα στο εξωτερικό, οι οποίοι είχαν δεχθεί και δέχονται την κατάλληλη μόρφωση σχετικά με την τέχνη του κινηματογράφου και έχουν αναπτύξει καλλιεργήσει την κριτική ικανότητα.. Είναι πολύ καλό για την ελληνική κοινωνία να δώσει τις απαιτούμενες πολιτισμικές υποδομές και ένας τρόπος, είναι η ενασχόληση των νέων με τον κινηματογράφο.. Ελπίζω τα παιδία που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους να καταφέρουν, να διεκδικήσουν και να αποκτήσουν μια θέση ανάμεσα στους καλύτερους.

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλή ευκαιρία για τους μαθητές Λυκείου. Μακάρι να συνεχιστεί και να ασχοληθούν πολλά παιδιά με τον κινηματογραφο. Φτανει πια μονο διαβασμα. Καλά θα είναι να μαθετε και τιποτα αλλο. Καλή επιτυχία σε όσους πάρουν μέρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Ποϊστάκη,

    Πολύ καλή και ωραία η ευκαιρία που δίνετε στου μαθητές των λύκειων της Ελλάδας. Σίγουρα ένα κοινωνικό θέμα που απασχολή τον κόσμο, από την οπτική γωνία ενός μαθητή σε μια ταινία μικρού μήκους μπορεί να ταράξει τα νερά.
    Όπωσδήποτε θα πρέπει να εκπροσωπίσει ένα μεγάλος αριθμός συμμετοχών την χώρα μας. Να αναδειχθούν τα ταλέντα, είτε στο σενάριο είτε στην σκηνοθεσία.

    Καλή επιτυχία σε όλους του συμμετάσχοντες,

    ΑπάντησηΔιαγραφή